Vissza Tovább

3. A költségek rövid távon

A rövid távú költségek – ahogyan azt láttuk – nem feltétlenül a minimális költség mentén alakulnak. Csak ritka kivétel az, ha egy vállalat rövid távon éppen annyit termel, ami az adott kapacitás minimális költségeit jelenti. Persze rövid távon is fontos a költségek minimalizálása, de itt már a bevétel is korlátozó szerepet játszik.

A rövid távú költség-függvényt nem csak az isoquantok segítségével vezethetjük le, hanem a rövid távú (parciális) termelési függvényt is felhasználhatjuk erre a célra.

A termeléssel foglalkozó tanulmányi egységben az 50. ábrán bemutattunk egy általános alakú parciális függvényt, ha ennek meghatározzuk az egyes pontjaihoz tartozó ráfordításokat, akkor megszerkeszthetünk egy rövid távú költségfüggvény-sorozatot. Az egyes termelési szintekhez alkalmazott munkamennyiségek ráfordításai alapján megkapjuk a változóköltség-függvényt, ha ehhez rendre hozzáadjuk a tőkeráfordításból fakadó állandó költséget, akkor megkapjuk az összköltség-függvényt.

A hosszú távú költség-elemzés során gazdaságilag azt a megoldást neveztük optimálisnak, amelyik adott termelési mennyiséget minimális költséggel állítja elő. ezt az elvet – közvetve – felhasználhatjuk rövid távon is. Érdemes megkeresni azt a termelési mennyiséget, ahol az egységnyi kibocsátásra jutó költség minimális. Ehhez meg kell vizsgálnunk az átlagköltség és az átlagos változó költség alakulását is.

A termékegységre jutó költségeket rendre kiszámíthatjuk a termelés összesített költségeiből, és ezeket ábrázolva láthatjuk alakulásuk tendenciáját.

Mintafeladat
Az egyes költségfüggvények között, illetve a parciális termelési függvény és a költségfüggvények között meghatározott kapcsolat van, aminek alapján megmagyarázhatjuk az átlagos fix, az átlagos változó és az átlagköltség függvények alakját és egyéb tulajdonságait.

A függvények alakját és a közöttük levő kapcsolat további jellegzetességeit az úgynevezett határköltség segítségével tárhatjuk fel.

A határköltség pontosan kijelöli a változóköltség-függvény jellegzetes pontjait.

A határköltség ugyanakkor meghatározott kapcsolatban van az átlagos változó és az átlagköltség függvényekkel.

Mintafeladat
A határ-, az átlagos változó és az átlagköltség függvények közötti kapcsolat általános formában a következőképpen ábrázolható:
70. ábra
Mindegyik függvényünk "U alakú", ezért egyértelműen meghatározhatjuk azt a termelési mennyiséget, amelynél a termékegységre jutó költség minimális. De vajon a termelés mennyiségéről való döntésben rövid távon a költségek minimalizálására kell törekedni? Ha a vállalat el tud adni nagyobb mennyiséget is a piacon, mint amennyit minimális költséggel állít elő, akkor megtegye-e, érdemes-e megtennie vagy sem? Ha erre a kérdésre megpróbálunk válaszolni, akkor azt is megértjük, hogy miért van szükség a határköltség ismeretére – azon kívül, hogy függvénytanilag segít az elemzésben.
Vissza Tovább