Vissza Tovább

2. A költségek hosszú távon

A termelésre vonatkozó hosszú távú elemzés eszköze a termelési függvény, illetve az isoquantok rendszere. A költségek hosszú távú alakulását, illetve a műszakilag hatékony termelési eljárások közüli választás módszerét az isoquantok segítségével fogjuk bemutatni.

A műszakilag hatékony eljárások közül első lépésben azokat kell kiválasztani, amelyek gazdaságilag is hatékonyak, majd ezek közül kell az adott piaci feltételeknek legjobban megfelelő megoldást kiválasztani. Először tehát arra van szükségünk , hogy ismerjük az egyes kibocsátási mennyiségekhez tartozó költségeket, vagyis rendelkezzünk egy költségfüggvénnyel.

Egy adott termelési mennyiséget technikailag különböző ráfordítással tudjuk megvalósítani, egy-egy isoquant görbe éppen ezeket a lehetőségeket mutatja meg. A technikailag hatékony megoldások közül azonban gazdaságilag csak azt érdemes figyelembe venni, amelyik a legkisebb költséggel valósítható meg. Ezen megoldás kiválasztásához ismernünk kell a termelési tényezők árát.

Egy termelés költségei a tőkére és a munkára fordított összegből tevődnek össze. Az összköltség tehát:

A munka és a tőke ára adott, de az összköltség bármekkora lehet. Az összköltség eszerint a tőke és munka mennyiségéhez rendelhető hozzá, és minden összköltséghez különböző tőke-munka arányok tartozhatnak. Ezt a háromváltozós összefüggést kétváltozóssá tehetjük, ha minden egyes összköltséghez hozzárendeljük a vele megvásárolható tőke és munka mennyiségeket. Ugyanúgy járunk el, mint a termelés esetében: az azonos összköltségű tényező-felhasználásokat rendeljük egymáshoz, és így egyenlő-költség vagy más néven isocost egyeneseket kapunk.

Az isocost-egyenesek segítségével történő optimalizálás is hasonló, mint a fogyasztó optimalizálása. A vállalatok költségeiket a termeléssel vetik egybe, ahogyan a fogyasztó jövedelmének felhasználásáról a szükségletkielégítés alapján döntött. A vállalat döntése abban különbözik, hogy számára a költségek hosszú távon nem jelentenek korlátozó feltételt, adottságot. Ezért hosszú távon nem a költséghez rendeli hozzá a termelést, hanem fordítva: a piaci lehetőségek és a termék ára alapján dönt a termelés mennyiségéről és ehhez keresi a számára optimális megoldást.

A lehetséges költségkombinációk ismere-tében a vállalat kiválaszthatja az adott termeléshez a legkisebb költséget biztosító tényezőkombinációt.

Nézzük meg részletesen is a legkisebb költséget biztosító tényezőarány kiválasztásának módszerét.

Az optimum ott alakul ki, ahol az isoquant-görbét érinti egy isocost egyenes.

Ebben a pontban az isocost és az isoquant-görbe meredeksége azonos. Ebből következik, hogy az optimumban a technikai helyettesítés határrátája megegyezik a tényezőárak arányával.

(64)

A technikai helyettesítés határrátájáról már tudjuk, hogy az a termelési tényezők határtermékének arányával azonos. Így a fenti összefüggést a következő formában is felírhatjuk:

(65)

A minimális költséget biztosító tényezőkombináció esetében a tényezők határtermékeinek aránya megegyezik áraik arányával.

Optimális megoldás esetén az utolsó egységnyi pénzráfordítás mindegyik tényezőnél azonos termelési eredményt hoz. A 65. képlet-t átalakítva ugyanis a következő összefüggéshez jutunk:

(66)

Vegyük észre, hogy az optimális tényezőkombináció jellemzőit kiterjeszthetjük több termelési tényezőre is! Ebben az esetben akkor termel a vállalat optimális tényezőfelhasználással, vagyis adott termelési mennyiséget akkor termel minimális költséggel, ha az utoljára kiadott pénzegység minden termelési tényező esetében azonos termelésnövekményt eredményez. Ekkor azt mondhatjuk, hogy a pénz (vagy költség) határterméke minden felhasználásban azonos.

(67)


ahol x, y,...z a felhasznált termelési tényező.
Az optimális megoldás egy másik megközelítést is lehetővé tesz: adott összköltséghez hozzárendelhetjük a maximálisan előállítható termékmennyiséget is.
A minimális költséget biztosító tényezőkombináció tulajdonságai a következők:

1. A technikai helyettesítés határrátája megegyezik a tényezőárak arányával:


2. A tényezők határtermékeinek aránya megegyezik a tényezők árainak arányával :


3. Egy költségegységre mindkét tényezőnél azonos határtermék jut:


4. A határtermék egységének költsége mindkét tényezőnél azonos:



Ha az adott tényezőárak mellett az egyes termelési mennyiségekhez tartozó minimális költséget biztosító tényezőkombinációkat összekötjük, akkor a vállalat növekedési útját kapjuk meg.
A hosszú távú költség-vizsgálattal a vállalat kiválaszthatja a piaci kereslethez legjobban igazodó kapacitást. Ezt a kapacitást rövid távon azonban nem mindig fogja teljesen kihasználni, és nem lehet tudni, hogy rövid távon hogyan fog alakulni a kibocsátott termék ára. Sőt, a termelési tényezők ára is megváltozhat. Ezért a rövid távú költségfüggvények ismeretére is szükség van.
Vissza Tovább