Vissza

A ráfordítások másik csoportjába olyan eszközök tartoznak, amelyek a termék előállítása során azonnal elhasználódnak és az értékesítéskor azonnal megtérülnek – ilyenek a nyersanyagok, az üzemanyagok, az alkatrészek stb. Ezeket a termelési tényezőket forgóeszközöknek nevezik. A forgóeszközök közé tartozik a pénzkészlet is, amely a termelés folyamatos fenntartásához szükséges.

A termelés megindításához nem csak a tartósan használatos termelési eszközöket kell beszerezni, hanem szükség van bizonyos forgóeszközre is. Ezért a befektetett tőke tartalmazza a befektetett eszközök teljes értékét és a termelés megindításához szükséges forgóeszközök értékét is. A forgóeszköz ezen mennyiségét hosszabb távra kell megelőlegezni. A folyamatos termelés érdekében ugyanis mindig kell lennie a raktárban nyersanyagnak, alkatrésznek stb. A termelés zavartalanságát biztosító forgóeszközökre fordított pénzösszeget nem vonhatjuk ki a termelésből, mert akkor a következő időszakban nem tudnánk biztosítani a termelést, nem tudnánk használni a befektetett eszközöket sem.

A termelés megkezdése előtt a befektetett tőke alternatív költség mindaddig, amíg meg nem vásároltuk az eszközöket. Ettől kezdődően azonban már elsüllyedt költség.

A termelés során további ráfordításokra van szükség. Folyamatosan be kell szerezni a nyersanyagot, ki kell fizetni a szolgáltatások ellenértékét, munkabéreket és járulékokat kell fizetni, fizetni kell a különböző bérleti díjakat stb.

A folyó költségek tartalmazzák a termeléshez közvetlenül felhasznált forgóeszközök értékét, a kifizetett munkabéreket és az adott időszakra jutó értékcsökkenési leírást (az amortizáció költségként történő elszámolását). A forgóeszközök beszerzésére fordított befektetett tőke így folyó költség is, a befektetett eszközök értékének adott időszakban megtérült része ugyancsak folyó költség. A lekötött tőke és a folyó költségek tehát egymást részben átfedő kiadások.

A folyó költségek mindegyike számviteli költséggé válik: a könyvelésben nyilvántartásra kerül, kiadása elengedhetetlen a termelés megvalósításához. Ezen kiadások nem mindegyike igényel az adott időszakban közvetlen pénzmozgást, tényleges kiadást. A befektetett eszközök értékcsökkenési leírása csak számított folyó költség, az eszköz beszerzése, tehát a tényleges kiadás már a termelési folyamatot megelőzően történt.

Vissza