|
|
|
|
A termelés technikai feltételei
A termelési függvény
1. Bevezető fogalmak
|
|
 |
Egy vállalat - még a legegyszerűbb termékek gyártása esetén is - nagyon sokféle termelési tényezőt használ fel: alapanyagokat, alkatrészeket, energiát, gépeket, berendezéseket, különböző eszközöket, többféle természeti erőforrást és különböző képzettségű és tudású munkaerőt.
|
|
|
Próbáljuk meg a fenti képet egy kicsit áttekinthetőbbé tenni! A közgazdaságtanban nem a technikai feltételek fontosak, hanem arra a kérdésre keressük a választ, hogy milyen elvek alapján választ a vállalat a különböző lehetőségek közül. |
|
Ezért az összefüggések könnyebb áttekinthetősége érdekében modellünkben azt feltételezzük, hogy csak két termelési tényező kerül felhasználásra: valamilyen homogén tőkejószág (termelési eszköz) és egyfajta képzettségű és tudású munkaerő. Feltételezzük továbbá, hogy más tényezők (pl. természeti változások) nem befolyásolják a termelés mennyiségét. Ilyen jellegű csak valamilyen nagyon egyszerű termelés lehetne, például árokásás, amihez ásón és megfelelő fizikai erővel bíró munkásokon kívül másra alig van szükség. Ha a tőkét és a munkát egyfajta „kosárként” fogjuk fel, ahogyan azt a fogyasztási cikkek esetében bemutattuk, akkor nem kell ragaszkodnunk ehhez a túlzott leegyszerűsítéshez. A tőkét felfoghatjuk a termelési eszközök valamilyen kombinációjaként, a munkát pedig sokféle munkafajtából álló kosárként. Ha mindkét termelési tényezőnek adunk egy közös mértékegységet a tőkének mondjuk valamilyen fizikai teljesítményt kifejező egységet, a munkának pedig az időt -, akkor máris képesek lehetünk arra, hogy a felhasznált tényezőket természetes mértékegységben mérjük. A termelési modell bemutatása során azonban a lehető legegyszerűbb megközelítést fogjuk alkalmazni: homogén tőke és munka felhasználását feltételezve. Ebből azonban a későbbi tanulmányok során felépíthető egy összetettebb megközelítés.
Egy konkrét vállalat a rendelkezésre álló termelési tényezőkkel még ilyen egyszerű feltételek között is rendszerint többféle terméket tud előállítani (például a pékségben kenyeret és kiflit is lehet sütni). Nagyon gyakran előfordul az is, hogy ugyanazon termelési folyamat eredménye többféle termék (például a juhtenyésztésben a hús és a gyapjú). Modellünkben azt feltételezzük, hogy a vállalat mindig csak egyetlen terméket állít elő.
|
|
A valóságban a termelést nem csak a felhasznált tényezők mennyisége határozza meg, hanem a szervezés, az alkalmazottak kreativitása, az időjárás és egyéb véletlen tényezők is. Ezektől most eltekintünk, és azt feltételezzük, hogy a termelés mennyisége csak a felhasznált tényezők mennyiségétől függ. |
|
|
|
|
A termelési modellben csak a technikailag hatékony megoldások kerülnek be. Az összes ilyen lehetőség alkotja a termelési függvényt. |
|
Az elmondottakat a következő szimbólumokkal jellemezhetjük:
 |
(63) |
ahol Q a megtermelt termékmennyiség, K a felhasznált tőke mennyisége, L a felhasznált munkamennyiség.
|
|
|
|
|
|
|