Vissza Tovább

A pénz lényege és szerepe a gazdaságban

A pénz megjelenése a gazdaságban, korszaképítő jelenség. Máig érvényes és nagy fontosságú közgazdasági fogalmak és kategóriák bevezetését eredményezte:

  • Adásvétel - mint pénz ellenében történő tranzakció
  • Eladó - aki az eladott áru fölötti rendelkezési jogát cseréli el a kapott pénz fölötti rendelkezési jogra
  • Vevő - aki pénzt fizet az eladónak azért, hogy az áru fölötti rendelkezési jogot megszerezze (feltehetően elfogyasztás szándékával, de akár tovább-értékesítés céljából)
  • Az ár - mely közismert értelmezés szerint az a pénzmennyiség amennyit az eladó kér/kap, illetve a vevő hajlandó fizetni/adni egy jószágért.


A PÉNZ KÖZISMERT JELLEMZŐI

Mindennapi tapasztalataink alapján
Közgazdasági értelezés szerint
A pénz legfontosabb tulajdonsága, hogy szinte bármit és bármikor megvásárolhatunk érte. csereeszköz funkció (forgalmi eszköz)
A pénz emellett közös mércéje a többi árunak - olyan mértékegység, mint a méter a hosszúságnak, a kilogramm a tömegnek stb. Ez az egyetlen eszköz, amivel a legkülönbözőbb tulajdonságú és formájú áru és szolgáltatás értékét ki lehet fejezni és össze lehet hasonlítani egymással. értékmérő funkció (ármérce)
A pénz a cserén kívül fizetés teljesítésére is felhasználható, vagyis azokban az esetekben is, amikor a pénzmozgás nem jár együtt áruk mozgásával. Pénzzel törleszthetjük a korábban felvett hiteleket, adót fizethetünk vele, segítséget nyújthatunk az árvízkárosultaknak stb. fizetési eszköz funkció
Jövedelmeinkből el nem költött pénzt banki betétek formájában őrizzük meg, majd alkalomadtán különböző vagyontárgyakat vásárolunk; felhalmozási eszköz funkció
Néhány ország pénzneme - mint valuta - a nemzetközi forgalomban is képes betölteni a csereeszköz szerepét. világpénz funkció

Vissza Tovább