Vissza

Mintafeladat

Törtvonalú isoquant

Egy vállalat termelési technológiája kötött tőke-munka arányokat feltételez. Egységnyi termék előállításához 3 egység munkára és 2 egység tőkére van szükség.

Írja fel az adott technológiát leíró Leontief-féle termelési függvényt!

Megoldás:

A Leontief-típusú termelési függvény általános alakja . Mivel most és , ezért .

Rajzolja fel az adott technológiához tartozó isoquant-térképet néhány termelési közömbösségi görbéje segítségével! Írja fel a skálaegyenes egyenletét is!

Megoldás:

Az egymást tökéletesen kiegészítő termelési tényezők jellegzetes isoquant-görbéit kapjuk, melyek technikailag hatékony tartománya egyetlen pontból, a közömbösségi görbe töréspontjából áll. Az isoquantok technikailag releváns pontjait összekötő origóból induló sugarat nevezzük skálaegyenesnek, amely mentén a termelési függvény által meghatározott tőke-munka arány állandó. Esetünkben ennek egyenlete , amely alapján a skálaegyenes meredeksége .

60. ábra
Tegyük fel, hogy vállalatunk még további két, ugyancsak rögzített tőke-munka arányt feltételező termelési eljárás közül választhat. Jelöljük ezeket E2-vel és E3-mal, míg a korábban alkalmazott technológia jelölésére vezessük be E1-et! A második eljárás esetén érvényes technológiai koefficiensek és , a harmadik eljáráshoz tartozó együtthatók pedig és . Rajzoljunk meg néhány, a termelési eljárások kombinálásával kapott technológiához tartozó tört vonalú konvex isoquant-görbét!

Megoldás:

Mindegyik eljárás esetén keressük meg mondjuk az egységnyi kibocsátási szinthez tartozó technikailag releváns pontot. Ezen pontokat összekötő szakaszok alkotják az egységnyi kibocsátási szinthez tartozó isoquant-görbe pontjait. Végezzük el ugyanezt az eljárást más kibocsátási szintek esetén is!

61. ábra
Vissza