Vissza

Mintafeladat

A pénzkínálat meghatározása

Egy nemzetgazdaságban az M2 pénzkategória nagysága 6030 milliárd, a jegybankpénz-állomány (monetáris bázis, M0) pedig 1350 milliárd pénzegység. Mekkora a kereskedelmi bankok tartalékolási rátája, ha a forgalomban lévő készpénz 810 milliárd, a kvázipénz állománya pedig 3780 milliárd pénzegység? Mekkora a pénzmultiplikátor nagysága?

Megoldás:

A makroökonómiában az M1 állományát tekintjük pénzkínálatnak. Mivel

, az egyenlőség átrendezésével

milliárd pénzegység, amelyből a nem banki szereplők 810 milliárdot tartanak készpénz formában. A készpénzhányad tehát .

Vizsgáljuk meg mekkora jegybankpénz-állományra (JBP vagy M0) van szükség ahhoz, hogy t banki tartalékolási ráta, valamint mr a készpénzhányad mellett a pénzkínálat nagysága M1 legyen! Az M1 állományának mr hányada a forgalomban lévő készpénz mennyiségét jelöli, ezért nagyságú jegybankpénz mindenképpen szükséges. Az M1 fennmaradó része – – a kereskedelmi bankok betétállománya, amely mögött nagyságú tartalék áll, ugyancsak jegybankpénzben. Így az egyenlet átrendezésével az összefüggést kapjuk, ahol M0, M1 és mr nagysága ismert, a tartalékráta pedig ismeretlen. A megadott értékek behelyettesítésével a t = 0.375 eredményt kapjuk, azaz a kereskedelmi bankok betétállományuk 37,5%-ának megfelelő nagyságú jegybanki tartalékkal rendelkeznek.

A monetáris bázis és a pénzkínálat kapcsolatát leíró összefüggésben szereplő törtet nevezzük pénzmultiplikátornak, melynek értéke példánkban .


Tekintsük a gazdaságban érvényes árszínvonalat egységnyinek, P = 1! Milyen lesz a pénzkínálati függvény alakja egy olyan koordináta rendszerben, ahol a vízszintes tengelyen a reálpénz-mennyiséget, a függőleges tengelyen pedig a piaci kamatlábat ábrázoljuk, ha a kereskedelmi bankok tartalékolási, valamint a nem banki szféra készpénztartási magatartása független a kamatlábtól, s mind a tartalékráta, mind a készpénzhányad hosszú távon állandó? Hogyan mozdul el a pénzkínálati függvény az árszínvonal változásának hatására?

Megoldás:

A pénzkínálati függvény az reálpénz-mennyiséghez húzott függőleges vonal, amely az árszínvonal növekedésével balra, csökkenésével pedig jobbra tolódik.

Vissza